Rabu, 15 Julai 2015

Petua Tradisional dengan Daun Sirih

Petua Tradisional dengan Daun Sirih - Hi semua pegunjung Khasiat & Manfaat Petua Warisan, Pada Artikel yang anda baca kali iniPetua Tradisional dengan Daun Sirih, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya.Mudah-mudahan isi postingan yang kami tulis ini dapat anda fahami.Baiklah,selamat membaca.

Tajuk : Petua Tradisional dengan Daun Sirih
Link : Petua Tradisional dengan Daun Sirih

Baca juga


Petua Tradisional dengan Daun Sirih

Daun sirih telah digunakan sejak turun-temurun oleh generasi terdahulu bagi tujuan kesihatan dan kecantikan tubuh secara alami. Tumbuhan yang tumbuh menjalar ini memiliki pelbagai khasiat untuk rawatan kesihatan dan kecantikan diri. 

Petua Tradisional dengan Daun Sirih
Petua Tradisional dengan Daun Sirih - Sumber gambar caratriks.com
Beberapa petua menggunakan daun sirih adalah seperti berikut:

Daun sirih untuk resdung 

Rebus segenggam daun sirih di dalam air. Biarkan air rebusan menjadi suam dan basuh muka anda dengan air rebusan daun sirih ini pada setiap hari untuk mengurangkan resdung.


Daun sirih sebagai perapat 

Rebus daun sirih dengan sedikit air dan biarkan ia suam. Gunakan sebagai pembersih bahagian intim wanita. Selain merapatkan bahagian intim, ianya juga mengurangkan kegatalan vagina dan keputihan. 


Daun sirih untuk menyegarkan mata

Jika mata anda berasa kurang bermaya, ramas beberapa helai daun sirih dengan sedikit air. Kemudian basuh muka dengan air daun sirih, pasti mata akan kembali segar. 


Daun sirih untuk kurangkan payudara bengkak

Kepada wanita yang sedang menyusukan bayi, payudara mungkin akan menjadi bengkak. Ambil beberapa helai daun sirih dan sapu minyak zaitun di permukaan hadapannya. Kemudian, layur daun sirih di atas tudung periuk dan tekap pada payudara. 


Oleh itu, banyak lagi petua lain menggunakan daun sirih untuk kesihatan dan kecantikan. Selain daripada mudah didapati, penggunaan daun sirih juga lebih selamat dan semulajadi berbanding dengan penggunaan ubatan berasaskan bahan kimia. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kongsikan kegunaan ataupun khasiat lain yang anda ketahui.