Sabtu, 27 Disember 2014

Petua Melembutkan Tangan

- Hi semua pegunjung Khasiat & Manfaat Petua Warisan, Pada Artikel yang anda baca kali ini , kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya.Mudah-mudahan isi postingan yang kami tulis ini dapat anda fahami.Baiklah,selamat membaca.

Tajuk : Petua Melembutkan Tangan
Link : Petua Melembutkan Tangan

Baca juga


Setiap hari kita akan menggunakan tangan untuk melakukan tugas seharian. Kali ini saya akan berkongsi petua melembutkan tangan hanya menggunakan bahan-bahan semulajadi atau alami di rumah anda. 

Petua Melembutkan Tangan
Petua Melembutkan Tangan - Sumber gambar nancygeary.com
Sebelum ini pernah dikongsikan mengenai petua merawat bibir kering. Memiliki tangan yang lembut pasti menjadi idaman setiap wanita. Beberapa petua melembutkan tangan yang boleh anda lakukan adalah seperti berikut:

1. Petua melembutkan tangan dengan minyak zaitun
Dua sudu besar minyak zaitun dicampurkan dengan tiga sudu besar garam laut. Gosokkan adunan di tangan anda dan biarkan mengering selama 10 minit. Kemudian bilas dengan air bersih. 

2. Petua melembutkan tangan dengan minyak kelapa dara
Sapukan sedikit minyak kelapa dara di tangan anda dan biarkan selama 10 minit. Kemudian bilas dengan air bersih.

3. Petua melembutkan tangan dengan pisang masak
Lenyek sebiji pisang masak dengan sedikit mentega. Sapukan pada tangan anda dan biarkan ia mengering. Kemudian bilas dengan air bersih.

4. Petua melembutkan tangan dengan oat
Bancuh dua sudu besar oat dengan sedikit air sehingga pekat. Tambahkan dua sudu besar minyak zaitun dan dua sudu besar perahan lemon. Gosokkan adunan pada tangan dan biarkan mengering selama 10 minit. Bilas dengan air bersih. 

5. Petua melembutkan tangan dengan tepung jagung
Bancuh enam sudu besar tepung jagung dengan air suam. Rendamkan tangan anda ke dalam adunan selama 5 minit. Kemudian bilas dengan air bersih. 

Selain daripada menggunakan petua melembutkan tangan seperti di atas, anda juga boleh menggunakan losyen atau membuat rawatan di spa. Oleh itu, semoga perkongsian pada kali ini boleh anda cuba praktikkan. 

Jumaat, 26 Disember 2014

Khasiat Buah-buahan

- Hi semua pegunjung Khasiat & Manfaat Petua Warisan, Pada Artikel yang anda baca kali ini , kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya.Mudah-mudahan isi postingan yang kami tulis ini dapat anda fahami.Baiklah,selamat membaca.

Tajuk : Khasiat Buah-buahan
Link : Khasiat Buah-buahan

Baca juga


Buah-buahan kaya dengan pelbagai vitamin dan mineral yang bermanfaat untuk kesihatan dan kecantikan manusia. Kali ini saya akan kongsikan berkenaan khasiat buah-buahan berdasarkan kandungan nutriennya. 

Khasiat Buah-buahan
Khasiat Buah-buahan - Sumber gambar wonderwoman.intoday.in
Selain daripada rasanya sedap, buah-buahan juga boleh dijadikan sebagai snek yang menyihatkan. Berikut beberapa khasiat buah-buahan:

1. Khasiat buah-buahan – Vitamin A
Buah-buahan seperti tembikai susu, labu, aprikot, pic, pisang dan keledek kaya dengan vitamin A. Vitamin A bermanfaat untuk masalah rabun dan melawan penyakit. Carotenoids (warna merah, oren atau kuning) bertukar kepada Vitamin A ketika proses penghadaman.

2. Khasiat buah-buahan – Vitamin C
Tembikai, strawberi, mangga, nenas, betik, buah-buahan sitrus dan kiwi kaya dengan vitamin C. Vitamin C bermanfaat memulihkan dan menambah tisu badan di samping untuk sistem imunisasi. 

3. Khasiat buah-buahan – Protein
Kurma, limau mandarin, buah ara, pisang, pic, nenas dan avocado mengadungi protein yang bermanfaat untuk mengatasi masalah keguguran rambut, kekeringan kulit, pening kepala dan kesukaran tidur. 

4. Khasiat buah-buahan – Serat
Anggur, buah ara, jambu, epal, kismis dan prun mengandungi serat yang tinggi serta kalori yang rendah mampu membuatkan rasa kenyang. Serat juga bermanfaat untuk menurunkan kadar kolesterol serta tahap gula dalam badan. 

5. Khasiat buah-buahan – Potasium
Aprikot, pisang, buah ara, mangga, kismis, avocado dan strawberi kaya dengan potasium yang bermanfaat untuk mengekalkan tahap air dan asid dalam sel tisu di samping membantu menguatkan otot. Pengambilan potasium dapat mengurangkan simptom tekanan darah tinggi, diabetes dan kelemahan memori.

Buah-buahan ini boleh dijadikan snek yang dimakan segar atau diproses menjadi jus buah. Oleh itu, diharap perkongsian mengenai khasiat buah-buahan ini bermanfaat untuk menambah informasi anda.