Sabtu, 27 Mac 2010

Khasiat Limau Nipis

- Hi semua pegunjung Khasiat & Manfaat Petua Warisan, Pada Artikel yang anda baca kali ini , kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya.Mudah-mudahan isi postingan yang kami tulis ini dapat anda fahami.Baiklah,selamat membaca.

Tajuk : Khasiat Limau Nipis
Link : Khasiat Limau Nipis

Baca juga





Limau Nipis, mengandungi banyak khasiat .Bukan sahaja di gunakan dalam pemakanan, masakan ,tetapi berguna untuk tubuh badan kita juga bagi kehidupan kita sehari-hari.


MEWANGIKAN RAMBUT



Ambil beberapa biji limau nipis & hiris2kan. Kemudian gosokkan ke seluruh


kepala. Biarkan beberapa minit, kemudian barulah cuci hingga bersih.


Selain mewangikan rambut, limau nipis juga boleh menghilangkan rasa pening & menyejukkan kepala.




KILATKAN CERMIN MATA


Cermin mata selalu kabur warna kerana terkena peluh disekitar mata atau


hidung. Cuba petua ini bagi mengatasi cermin mata anda jelas lebih lama.


Cuci & gosokkan sedikit limau pada kacanya. Bilas bersih2 kemudian lap


dgn kain bersih atau tisu. Hasilnya cermin mata lebih kuat & jelas lebih


lama.





JEMPUT-JEMPUT MENJADI LEMBUT


yg inginkan jemput2 menjadi lebih lembut & enak, cuba masukkan air


perahan limau nipis (buang bijinya) ke dlm adunan tersebut. Hasilnya


pasti memuaskan anda.




ELAKKAN KELEMUMUR


Limau nipis juga ubat kelemumur yg mujarab. Caranya potong limau nipis &


tenyeh pada kulit kepala. Biarkan seberapa lama yg mungkin & bilas.





MENCUCI BARANGAN PERAK


Campurkan perahan air limau & garam ke dlm mangkuk yg berisi air & cucikanbarang perak anda. Hasilnya barang perak akan berkilat.



SEGARKAN TAUGEH


Taugeh akan menjadi segar walaupun berhari2 sekiranya anda mencampurkan


perahan air limau nipis ke dlm air tempat anda merendamkan taugeh. Tetapi


pastikan anda menukar airnya setiap hari.





LIMAU NIPIS CANTIKKAN BADAN


Sediakan segelas air suam & masukkan tiga sudu kecil daun teh & juga


sebiji air perahan limau nipis. Biarkan semalaman. Minum setengah gelas


di waktu pagi & setengah gelas lagi waktu petang. Amalkan 3 kali seminggu.





MENGHILANGKAN KESAN BAU PAPAN PEMOTONG


Adakalanya kita menghadapi masalah utk menghilang bau hanyir pd papan


pemotong. Ambil sebiji limau nipis & kemudian di potong dua. Sapukan


limau tersebut pd permukaan papan pemotong. Hasilnya bau yg terdpt pd


papan pemotong akan hilang.





HILANGKAN BAU KAKI


Sering didapati kaki kita berbau apabila memakai kasut sarung atau


tertutup. Utk mengatasinya, ambil limau nipis, potong2 & gosokkan pd


kaki. Lakukan setiap ptg selepas menanggalkan kasut. InsyaAllah bau kaki


akan hilang.





HAPUSKAN KESAN KARAT PADA PAKAIAN


Utk hilangkan kesan karat pd pakaian, amalkan cara ini. Ambil sedikit


garam, perahan air limau nipis & larutkan bersama air rendaman pakaian &


biarkan semalaman. Keesokkannya cucilah spt biasa.




Sumber : melayucanada

Khamis, 18 Mac 2010

Khasiat Tomato

- Hi semua pegunjung Khasiat & Manfaat Petua Warisan, Pada Artikel yang anda baca kali ini , kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya.Mudah-mudahan isi postingan yang kami tulis ini dapat anda fahami.Baiklah,selamat membaca.

Tajuk : Khasiat Tomato
Link : Khasiat Tomato

Baca juga




TOMATO buah berwarna merah dan boleh dimakan mentah. Namun, bukan semua orang menggemarinya! Tahukah anda tomato mengandungi pelbagai khasiat tersendiri, termasuk membantu mencegah penyakit berbahaya?

Warna merah itu ialah disebabkan likopena, iaitu karotenoid atau sebatian semula jadi yang memberikan warna merah kepada tomato dan pelbagai khasiat kebaikan antioksidan semula jadi yang baik untuk kesihatan badan.

Selain mempunyai kebaikan antioksidan, makanan yang mengandungi likopena itu juga boleh mengurangkan risiko beberapa jenis kanser dan penyakit jantung.Hasil kajian pakar penyelidik asing mendapati bahawa kandungan likopena begitu tinggi dalam pes tomato, sos tomato dan jus tomato.

Perunding Pemakanan di Institut Jantung Negara (IJN), Mary Easaw John, berkata cara terbaik bagi menambah jumlah likopena di dalam badan manusia adalah melalui pengambilan makanan berasaskan tomato dan produk masakan yang diperbuat daripada bahan itu.

Beliau berkata, berdasarkan kajian saintifik, likopena dapat membantu mencegah penyakit tertentu seperti kanser prostat, kanser paru-paru dan kanser perut. Likopena juga dapat membantu mengurangkan paras kolesterol LDL (kolesterol jahat) dan sekali gus mengawal tekanan darah supaya stabil, katanya pada ceramah kesihatan The Red Campaign di ibu negara, baru-baru ini. Kempen itu dianjurkan oleh syarikat makanan global, Heinz, yang mengeluarkan sos tomato, perasa dan pelbagai aneka sos.

Mary berkata, sumber terbaik untuk mendapatkan likopena ialah dari sos spagheti, jus tomato, tembikai, pes tomato, sup tomato, cili sos dan sos koktel. Beliau berkata, kira-kira 80 peratus likopena terkandung di dalam produk tomato dan buah tomato tetapi hakikatnya, tomato yang sudah dimasak mengandungi likopena yang lebih tinggi.

Ini kerana, katanya, proses memasak akan memecahkan dinding sel tomato yang sekali gus membenarkan tubuh manusia menyerap likopena. Bagaimanapun, beliau berkata, sebaik-baiknya pastikan anda tidak menggunakan minyak dan lemak yang berlebihan ketika memasak untuk memastikan keberkesanan penyerapan likopena.