Jumaat, 5 Disember 2014

Tips Hapuskan Ketagihan Makanan Ringan

- Hi semua pegunjung Khasiat & Manfaat Petua Warisan, Pada Artikel yang anda baca kali ini , kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya.Mudah-mudahan isi postingan yang kami tulis ini dapat anda fahami.Baiklah,selamat membaca.

Tajuk : Tips Hapuskan Ketagihan Makanan Ringan
Link : Tips Hapuskan Ketagihan Makanan Ringan

Baca juga


Makanan ringan adalah makanan tinggi kalori tetapi rendah khasiatnya. Salah satu daripada punca yang menyumbang kepada pelbagai masalah kesihatan adalah pengambilan makanan ringan. Kali ini saya akan kongsikan mengenai tips hapuskan ketagihan makanan ringan. 

Tips Hapuskan Ketagihan Makanan Ringan
Tips Hapuskan Ketagihan Makanan Ringan - Sumber gambar mogi.co.rs
Kebiasaan mengambil makanan ringan akan menyebabkan ketagihan. Beberapa tips hapuskan ketagihan makanan ringan adalah seperti berikut: 

1. Tips hapuskan ketagihan makanan ringan - Aktif bersukan
Aktiviti bersukan boleh menyebabkan badan anda merasa gembira kerana ia akan menghasilkan hormon yang menenangkan (endorfin). 

2. Tips hapuskan ketagihan makanan ringan - Kurangkan secara berperingkat
Jangan berhenti mengambil makanan ringan secara mendadak. Sebaliknya kurangkan pengambilannya sedikit demi sedikit. 

3. Tips hapuskan ketagihan makanan ringan - Ambil sarapan
Ambil sarapan yang mengandungi banyak serat dan protein. Ini akan membuatkan anda merasa kenyang lebih lama dan mengurangkan keinginan untuk mencari makanan ringan. 

4. Tips hapuskan ketagihan makanan ringan - Pilih yang mahal
Jika anda terpaksa membayar harga makanan ringan dengan harga yang mahal, lama-kelamaan pasti anda akan berasa serik untuk membelinya. 

5. Tips hapuskan ketagihan makanan ringan - Makan secara kerap
Makan secara kerap tetapi dalam saiz yang kecil. Ini akan menstabilkan gula darah anda dan sekaligus dapat mengurangkan rasa lapar. 

6. Tips hapuskan ketagihan makanan ringan - Ambil makanan tambahan 
Pastikan zat di dalam tubuh anda sentiasa mencukupi. Apabila tubuh kekurangan khasiat, secara automatik tubuh akan mengarahkan otak supaya makan. Anda boleh mengambil makanan tambahan bagi menampung kekurangan zat dalam badan. 

7. Tips hapuskan ketagihan makanan ringan - Pilih sayur, buah dan kekacang
Penuhkan troli anda dengan makanan sihat seperti sayur, buah dan kekacang ketika membeli barangan dapur. Jika lapar bolehlah jadikan buah-buahan atau kekacang sebagai snek atau kudapan.  

Oleh itu, usaha untuk menghapuskan ketagihan terhadap makanan ringan akan menjadi sukar sekiranya anda tidak benar-benar tekad untuk meninggalkannya. Diharap perkongsian tips hapuskan ketagihan makanan ringan ini bermanfaat untuk anda amalkan. 

Jumaat, 29 April 2011

KHASIAT KUNYIT

- Hi semua pegunjung Khasiat & Manfaat Petua Warisan, Pada Artikel yang anda baca kali ini , kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya.Mudah-mudahan isi postingan yang kami tulis ini dapat anda fahami.Baiklah,selamat membaca.

Tajuk : KHASIAT KUNYIT
Link : KHASIAT KUNYIT

Baca juga



http://petua-warisan-kita.blogspot.my/2010/11/khasiat-barli.html

Beberapa kajian yang telah dibuat menunjukkan kunyit boleh membantu proses penghadaman dan mengurangkan 'gas' atau angi dalam perut. Kunyit yang disapukan dengan minyak jika disapu akan membantu menghaluskan kulit. Kunyit juga boleh digunakan sebagai tonik bila dicampurkan dengan manisan dan minyak bijan. Juga boleh membantu masaalah datang haid bulanan dan juga membantu meningkatkan pengeluaran sel darah merah dan elok digunakan dalam keadaan anemia atau kekurangan darah merah. Kunyit yang dicampurkan air boleh digunakan untuk merawat gatal gatal, kudis, sakit sakit lutut, sendi dan ruam.

Kunyit amat sesuai ditanam disekeliling rumah dan jika rajin boleh digunakan sebagai sumber pendapatan sampingan. Di Malaysia, kunyit yang digunakan banyak diimport dari negara luar. Pengeluar terbesar kunyit di dunia adalah China, India dan Indonesia. Sebagai peringatan jangan guna kunyit serbuk, kerana ini mungkin telah dicampur dengan pewarna kuning yang diberi nama TETRAZINE yang boleh menyebabkan alahan. Gunakan kunyit hidup. Gunakan 1 inci atau 3cm kunyit dalam segelas air masak. Boleh diamalkan untuk menjaga kesihatan kita.

Salah satu kuasa penawar alami kunyit ialah kandungan tinggi antioksiden, antaranya ialah vitamin C dan E, dan juga karotenoid (carotenoids). Ia juga mengandungi antioksidan yang berkesan seperti curcumin dan kompaun curcuminoids. Oleh sebab curcumin ialah antioksiden yang mujarab, ia membantu menghalang kolesterol menyempitkan arteri, dinamakan atherosclerosis, antara penyebab utama serangan jantung.

Kunyit mengurangkan paras kolesterol darah dengan menstimulasikan pengeluaran ‘bile’. Ia juga menghalang pembentukan ketulan darah yang boleh menyebabkan serangan jantung. Kunyit juga membantu jantung dengan cara menghalang platelete , iaitu sel-struktur kecil dalam darah, daripada melekat antara satu sama lain menyebabkan darah berketul (blood clots).



Cara pengambilan:
1. suplemen curcumin boleh dibeli di farmasi

2. gunakan kunyit dalam masakan harian

3. ambil kunyit sebesar ibu jari. Kupaskan kulitnya dan dicuci hingga bersih. kemudian diparutkan dan diperah hingga mengeluarkan airnya. Campurkan air perahan kunyit itu dengan 1 sudu madu dan suku sudu teh lada hitam. Minumlah ramuan ini dua kali sehari iaitu pagi dan petang. InsyaAllah ia dapat mengurangkan tekanan darah tinggi

Pokok kunyit boleh dikatakan pokok serba guna, setiap bahagiannya  mempunyai peranan tersendiri. Daunnya membangkitkan aroma masakan begitu juga bunganya. Apalagi buahnya yang mempunyai seribu satu khasiat selain untuk penyedap masakan. Bagi masyarakat India, kunyit dijadikan bahan  utama untuk rempah kari dan piccalilli (acar pedas). Di samping menjadi pewarna dan perasa di dalam masakan ia juga menjadi sebahagian perubatan tradisional.

         Setiap masyarakat mempunyai kepercayaannya tersendiri mengenai khasiat kunyit dalam kehidupan seharian. Peranan kunyit dalam perubatan telah dikenal pasti sejak 3000 tahun lalu.

          Bagi masyarakat Melayu kunyit juga dimunum sebagai jamu terutamanya ibu selepas bersalin. Tujuannya untuk mengecutkan rahim dan mencuci darah. Manakala masyarakat Cina percaya isi kunyit boleh melancarkan peredaran darah, menghilangkan kesan lebam dan darah beku. Di dalam perubatan Thai kunyit digunakan  untuk merawat bisa patukan ular tedung.

         Dalam ilmu perubatan Hindu kunyit disyorkan sebagai pes untuk mengubati penyakit kulit, gatal-gatal dan depilatori. Di samping itu ia juga digunakan sebagai barangan kosmetik untuk mewarnakan kulit.

         Terdapat penyelidikan yang membuktikan kunyit menguatkan pundi hempedu, menyekat pembekuan darah yang bahaya, mengurangkan toksin hati, membantu memetabolismakan lemak dan mempunyai kesan anti merangsang tindakan dan non steroidal.