Jumaat, 2 Januari 2015

Tips Pemilihan Makanan untuk Perut Kempis

- Hi semua pegunjung Khasiat & Manfaat Petua Warisan, Pada Artikel yang anda baca kali ini , kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya.Mudah-mudahan isi postingan yang kami tulis ini dapat anda fahami.Baiklah,selamat membaca.

Tajuk : Tips Pemilihan Makanan untuk Perut Kempis
Link : Tips Pemilihan Makanan untuk Perut Kempis

Baca juga


Selain daripada memiliki tubuh yang langsing, mendapatkan perut yang kempis juga menjadi idaman setiap orang. Kali ini saya akan kongsikan berkenaan tips pemilihan makanan untuk perut kempis

Tips Pemilihan Makanan untuk Perut Kempis
Tips Pemilihan Makanan untuk Perut Kempis - Sumber gambar idiva.com
Sebelum ini dikongsikan mengenai kelebihan kurus. Pengambilan makanan yang bersesuaian merupakan salah satu faktor untuk mendapatkan perut kempis. Beberapa tips pemilihan makanan untuk perut kempis adalah seperti berikut:

1. Tips pemilihan makanan untuk perut kempis – Jus buah-buahan
Sediakan buah-buahan seperti lobak merah, epal, buah-buahan beri, tomato, oren, anggur dan betik untuk dijadikan jus. Selain daripada mengempiskan perut, jus buah juga mengenyangkan. 

2. Tips pemilihan makanan untuk perut kempis – Yogurt
Perut juga akan buncit apabila terdapat banyak asid di dalamnya. Kandungan probiotik yang terdapat di dalam yogurt mampu membunuh bakteria jahat di dalam usus dan sekaligus melancarkan sistem pencernaan. 

3. Tips pemilihan makanan untuk perut kempis – Teh hijau
Amalkan minum teh hijau dua hingga tiga kali seminggu untuk mendinginkan perut dan melancarkan sistem pencernaan anda. 

4. Tips pemilihan makanan untuk perut kempis – Brokoli
Kandungan serat yang terdapat dalam brokoli baik untuk sistem penghadaman. Pengambilan brokoli secara rutin dapat melancarkan sistem pencernaan di samping meningkatkan metabolisme badan.

5. Tips pemilihan makanan untuk perut kempis – Agar-agar 
Agar-agar berasal daripada rumpai laut dan ianya memberikan rasa dingin pada perut. Pengambilan agar-agar dapat melancarkan sistem pencernaan serta memenuhi keperluan serat di dalam badan anda. 

Selain daripada memilih makanan, elakkan minum ais atau makan berselang minum air bagi mengelakkan perut buncit. Oleh itu, semoga perkongsian tips pemilihan makanan untuk perut kempis ini bermanfaat untuk anda. 

Khamis, 1 Januari 2015

Khasiat Madu

- Hi semua pegunjung Khasiat & Manfaat Petua Warisan, Pada Artikel yang anda baca kali ini , kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya.Mudah-mudahan isi postingan yang kami tulis ini dapat anda fahami.Baiklah,selamat membaca.

Tajuk : Khasiat Madu
Link : Khasiat Madu

Baca juga


Sebelum ini saya pernah kongsikan artikel mengenai petua menyimpan madu agar tahan lama. Kali ini saya akan kongsikan pula berkenaan dengan khasiat madu terhadap kesihatan dan kecantikan diri.

Khasiat Madu
Khasiat Madu - Sumber gambar farmhouse.ae
Madu adalah pemanis semulajadi atau alami yang telah digunakan sejak dahulu kala. Beberapa khasiat madu adalah seperti berikut:

1. Khasiat madu sebagai antioksida
Kandungan antioksida di dalam madu baik untuk mempertahankan tubuh daripada serangan radikal bebas. Di samping itu, ia menjadikan tubuh lebih sihat, bertenaga dan terhindar daripada penyakit seperti kanser.

2. Khasiat madu untuk awet muda
Beberapa jenis asid organik yang terdapat dalam madu bermanfaat untuk mengurangkan kulit kendur, garis penuaan dan menganjalkan kulit. Kandungan gula dan asid amino pula berfungsi mengekalkan kelembapan kulit.

3. Khasiat madu untuk menurunkan kolesterol
Kandungan mineral dan vitamin semulajadi di dalamnya membantu menurunkan kolesterol. 

4. Khasiat madu untuk menghilangkan parut
Enzim, vitamin serta mineral yang terkandung dalam madu mampu merangsang pertumbuhan sel baru. Jika disapu pada kulit terbakar, ia akan cepat sembuh dan seterusnya mengurangkan parut.

5. Khasiat madu untuk merawat luka
Kandungan glukosa dan enzim di dalamnya menghasilkan oksidase glukosa yang seterusnya memecahkan glukosa madu menjadi hidrogen peroksida (sebagai antiseptik) untuk merawat luka. 

Oleh itu, gunakanlah madu asli tanpa waswas sebagai alternatif bagi menggantikan gula atau pemanis tiruan. Semoga perkongsian berkenaan khasiat madu pada kali ini memberikan informasi kepada anda.