Khamis, 20 Ogos 2015

Tips Bangkit dari Kegagalan

Tips Bangkit dari Kegagalan - Hi semua pegunjung Khasiat & Manfaat Petua Warisan, Pada Artikel yang anda baca kali iniTips Bangkit dari Kegagalan, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya.Mudah-mudahan isi postingan yang kami tulis ini dapat anda fahami.Baiklah,selamat membaca.

Tajuk : Tips Bangkit dari Kegagalan
Link : Tips Bangkit dari Kegagalan

Baca juga


Tips Bangkit dari Kegagalan

Setiap manusia pasti inginkan hidup yang berjaya dan cemerlang. Namun ada masanya kita akan diuji dengan kegagalan dalam hidup sama ada rumah tangga, pekerjaan dan banyak lagi. Usah terus hanyut di dalam arus kegagalan berpanjangan. 

Tips Bangkit dari Kegagalan
Tips Bangkit dari Kegagalan - Sumber gambar pinstopin.com
Sebaliknya bangkitlah dari kegagalan kerana setiap masalah ada jalan penyelesaiannya. Beberapa tips untuk bangkit dari kegagalan adalah seperti berikut:

Berhenti mendengar kata negatif untuk bangkit

Jangan pedulikan kutukan negatif dari orang lain. Pekakkan telinga dengan kata-kata negatif yang tidak membina. Sebaliknya rujuk dengan orang yang soleh dan berpengalaman bagi mendapatkan inspirasi dan semangat untuk bangkit. 


Jadikan kegagalan sebagai pengajaran untuk bangkit

Tiada istilah kegagalan dalam kehidupan kita tetapi ‘kejayaan tertunda’. Selagi kita tidak jatuh, kita tidak tahu apa kesilapan kita. Kesilapan adalah satu pengajaran. Perbaiki kesilapan anda dan teruskan berusaha sehingga berjaya. 


Betulkan cara berfikir untuk bangkit

Kejayaan bukan kerana keturunan, misalnya tidak semestinya orang yang mewarisi kekayaan akan terus kaya. Sebaliknya kejayaan boleh dimiliki dengan usaha berterusan. Jika mendidik anak, didik sehingga mencapai apa yang dicita-citakan. Jika berniaga pula, berusaha sehingga mendapat keuntungan. 


Banyak berdoa untuk bangkit

Mohon doa dan petunjuk dari Allah SWT. Mungkin kita bermasalah dalam rumahtangga seperti telah mengabaikan anak. Jangan malas berdoa, sebaliknya mohon doa dan taubat kepada Allah SWT dengan bersunguh-sungguh. 


Banyakkan mencari ilmu untuk bangkit

Carilah ilmu tentang rumahtangga, perniagaan dan kehidupan. Ilmu mampu membuatkan seseorang bangkit dalam kehidupannya. Dengan ilmu juga seseorang akan dipandang mulia dan ilmu jugalah yang membezakan kita dengan orang lain (kurang berilmu). 


Oleh itu, hanya anda yang mampu mengubah pemikiran dan diri anda untuk bangkit dari kegagalan. Jika anda fikirkan anda boleh, pasti anda boleh melakukannya. Jika sebaliknya pasti anda akan terus diselubungi oleh kegagalan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kongsikan kegunaan ataupun khasiat lain yang anda ketahui.