Isnin, 29 Jun 2015

Menolak Tawaran Kerja

Menolak Tawaran Kerja - Hi semua pegunjung Khasiat & Manfaat Petua Warisan, Pada Artikel yang anda baca kali iniMenolak Tawaran Kerja, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya.Mudah-mudahan isi postingan yang kami tulis ini dapat anda fahami.Baiklah,selamat membaca.

Tajuk : Menolak Tawaran Kerja
Link : Menolak Tawaran Kerja

Baca juga


Menolak Tawaran Kerja

Setelah memohon kerja dan berjaya temuduga, pasti anda akan menerima tawaran daripada beberapa syarikat atau agensi yang berminat untuk mengambil anda bekerja. Pada masa ini anda harus memilih hanya satu kerja yang benar-benar sesuai. 

Menolak Tawaran Kerja
Menolak Tawaran Kerja - Sumber gambar usatoday.com
Sebelum ini telah dikongsikan mengenai tips semasa temuduga dan contoh soalan dan jawapan temuduga. Apabila anda memutuskan untuk menolak tawaran kerja, seharusnya anda memaklumkan kepada pihak syarikat atau agensi yang berkenaan. 

Anda boleh memaklumkan kepada pihak syarikat atau agensi dengan cara menulis surat kepada mereka. Jangan berlengah untuk menulis surat setelah anda membuat keputusan untuk menolak tawaran kerja

Surat yang ditulis perlulah sopan, ringkas dan tepat. Seeloknya jangan nyatakan dengan khusus sebab anda menolak tawaran kerja. Elakkan juga memberikan alasan negatif seperti persekitaran kerja yang teruk atau gaji yang ditawarkan terlalu rendah. 

Surat menolak tawaran kerja yang ditulis perlulah merangkumi perkara seperti berikut:
  • Alamatkan surat kepada syarikat atau agensi yang menawarkan kerja kepada anda.
  • Maklumat diri anda seperti nombor telefon atau e-mel yang boleh dihubungi. 
  • Ucapkan terima kasih kerana telah menawarkan jawatan berkenaan kepada anda. 
  • Nyatakan secara tepat alasan anda menolak tawaran kerja. Elakkan memberikan alasan yang memburukkan majikan atau syarikat. Berikan alasan seperti telah menerima tawaran kerja lain atau anda memutuskan untuk terus bekerja di syarikat lama.

Oleh itu, pastikan surat menolak tawaran kerja yang ditulis menggunakan tulisan yang jelas dan tiada kesalahan tatabahasa. Ini menunjukkan diri anda seorang yang profesional walaupun anda telah menolak kerja yang ditawarkan. Di dalam artikel yang akan datang akan dikongsikan contoh surat menolak tawaran kerja.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kongsikan kegunaan ataupun khasiat lain yang anda ketahui.